Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 10:03 - Тайното евангелие на Тома - 36
Автор: brqg Категория: Изкуство   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
0



Тайното евангелие на Тома – 32
imageавтор: tomatroev

На Сборище

И като дойде сряда, два дни преди Безквасници, кога се коли пасхалното агне и се яде пасхата, влетя при Него един човек от пазара, що беше тичал да донесе вестта, и рече задъхан:
„Чудо, Спасителю, още не е почнал празника, а пред храма е вече пълно с народ и още пристигат!...”
А Иисус му каза: „Началото е това и още много чудеса ще стават!”
И като го сложи да седне да си почине, наля му вода, а на мене и на Йоана рече: „Отидете, прочее, и вижте!”
И отидохме с Йоан в храма, и видяхме отвън множество хора, дошли от цяла Иудея и всички питаха за Него, и искаха да го зърнат, и да им говори.
А като влязохме в храма, видяхме вътре повече от 500 агнета, донесени, както е обичая* , а Първосвещениците казаха: „Тези са само днес и още носят, и ако така продължава, до Пасхата тройно ще станат!”
А като се върнахме и казахме на Иисус какво сме видели, рече ни Той: „Сто сте избраните, и като изберете още сто от тези, които са дошли, качете се утре на Елеонската планина
и там ще им се явя Аз... Защото огънят вече е запален и питата е омесена и сложена в пещта, ала внимавайте, като я вадите, да не си изгорите пръстите!”
И като избра народът на Иудея сто водачи измежду тях и с другите сто негови ученици, що бяха в Ерусалим, качиха се всички на Елеонската планина и там, в гората, наречена Сборище, видяха, че стои Иисус, обграден от дванадесетте свои апостола, и ги чака.
И като извадиха ножовете си първите сто, рекоха на Иисуса: „Повика ни и дойдохме, готови сме в огън и вода да влезем след Тебе, ако ни поведеш сега!”
А Иисус им рече: „Казано е: почукай, и ще ти се отвори, поискай и ще ти се даде, и каквото е речено, ще стане, ала рано е още!”
„Учителю, рекоха другите сто, утре, преди празника, тогава да ударим!”
„Чуйте, що ще ви кажа, извика Спасителя, няма да е денят ни днес, ни утре,
а в петъка, на първият ден на Пасха, кога се коли жертвеното агне, и кръвта му се пролива,
и като дойдат и братята ни от Галилея, тогава ще е часът, и тогава ще ударим римляните!**"
А един от тия, що бяха долу, като се изкачи по хълма, доближи се до Иисус и Го попита: „Спасителю, когато се освободи народа ни от римляните, кого ще турим за цар? Зер, на Тебе ти се пада най-главната служба!”
„Нам трябва не господар, отговори Той, а свобода и човешко равенство! Не за служби и длъжности сме тръгнали ние...
Питаш ме какво ще правя, като се освободи Иудея от римляните? Ще отида при други народи и ще правя това, що сега правя тук...
Век ще отмине и друг ще дойде, и след две хиляди години дори, когато някои се съберат и започнат, там, където са двама, аз ще съм третия.”


* В това евангелие на Св. Апостол Тома не е упомената точната бройка на последователите на Иисус, дошли през първия ден, но като знаем от други исторически източници, че само около едно от жертвените агнета по време на Пасхата на масата са сядали по десет и повече човека, излиза, че са били над пет хиляди.
Ако предположим, че в петък, в храма вече е имало 1500 агнета, то излиза, че тогава Иисус е имал на разположение петнадест – двадесет хиляди мъже от цяла Юдея и Галилея, една доста внушителна, дори и сега, армия!

* * Тук и на някои други места ясно се вижда каква е била целта на движението.



Тагове:   храм,   исус,   безквасници,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brqg
Категория: Изкуство
Прочетен: 144726
Постинги: 140
Коментари: 36
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930