Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 09:51 - Тайното евангелие на Тома - 24
Автор: brqg Категория: Изкуство   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.02.2012 09:52


Тайното евангелие на Тома - 49
imageавтор: tomatroev

Учителят и жените

Двадесет човека тръгнаха с Него от Галилея и от Иудея. И мнозина от тях оставиха къщите и имотите си там. А до зимата вече станаха двойно и още идваха.
А като дойде зимата, дойде от Галилея и Саломе, що я наричаха още близките и Мира.
Една година бе живяла Саломе с мъжа си като царица, ала като бе той на възраст, почина и тя, на осемнадесет години, остана вдовица.
И като чу, че Иисус е в Ерусалим, отиде при Него.
И стоя там вече три дни.
Първият ден, като пристигна, донесе му нова горна дреха за зимата и дари го с нея и с нов урбус / пояс /.
А Мария Магдалина, като видя, изплете Му топли ръкавици и шал и като дойде и тя при Него, сложи на ръцете му ръкавиците и загърна го с шала...
На вторият ден бе празника Обновление и вечерта, като се събраха много, танцува за Него Саломе в тънка воалена роба.
А като свърши празника, Мария Магдалина дойде в стаята му, уми нозете на Иисус с благовонно нарово масло, както е обичая, и като се наведе, отри ги после с косите си...
На третият ден, след празника, донесе Му Саломе скъпа елинска книга и подари му я. И зарадва се много Иисус на книгата, и после дълго беседваха двамата в стаята му, както преди, кога бяха в Капернаум.
И стояха двамата в стаята до обяд.
А на обяд поднесе Му Мария Магдалина вкусна агнешка супа. Сложила бе вътре и омайно биле Мария, що сама, преди изгрев слънце, набра от тайно място в гората. И като знаеше колко много я обича, гледаше го като яде и говореше му.
И вечерта, като отидох аз при Иисус, заварих ги и двете заедно да си говорят до вратата. И като ги гледах да се усмихват дяволито, весели, и да поглеждат към Него, и си мислех какво ли още Му готвят и какво ли още ще Го изненадат, казах: „Учителю, хубаво е две жени да се грижат за тебе и да ти угаждат!”
А Той, като погледна към Мира и Мария, отведе ме настрана и ми рече: „Ето, Тома, ако бог ти е дал една ръка, добре е. Но ако имаш две – още по-добре е!
Така и с жените.
И като разпери ръцете си, добави: „Ала гледай, прочее, да ги държиш по-далече една от друга! И хубаво е едната да не знае какво прави другата...”



Тагове:   Мария,   иисус,   Саломе,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brqg
Категория: Изкуство
Прочетен: 144826
Постинги: 140
Коментари: 36
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930